torstai 16. elokuuta 2007

maahanmuuttajista ja muukalaisvihamielisyydestä

Jo ennen tänne tuloa minulla oli tapana lukea päivittäin québeciläistä nettilehteä nimeltä Le Devoir. Alkuvuodesta minua hämmensi gallup-tulos, jonka mukaan 59% québeciläisistä pitää itseään rasisteina, joskin vain noin 15% suuressa määrin ja loput jossakin määrin. Tulosta seliteltiin tietenkin parhain päin: ihmiset ovat niin herkkätunteisia tässä kysymyksessä, että jos he kokevat pientäkään ennakkoluuloa maahanmuuttajia kohtaan, he vastasivat myöntävästi rasismikysymykseen, vaikka eivät "aikuisten oikeesti" olisikaan rasisteja. Oli miten oli, luku on joka tapauksessa korkeampi kuin muualla Kanadassa.

Sittemmin olen pannut merkille, että maahanmuuttajista, kulttuurisesta diversiteetistä ja sopeuttamispolitiikasta kirjoitetaan huomattavan paljon. Yleisönosastokirjoituksissa maahanmuuttajiin suhtaudutaan pelottavan negatiivisesti. Keväisissä vaaleissa suurin yllättäjä oli oikeistopopulistinen puolue, jonka puheenjohtajaa nimitetään ksenofoobikoksi. Montrealissa maahanmuuttajia ilmeisesti onkin todella paljon, mutta Québec City vaikuttaa niin heterogeeniseltä ettei voi kuin ihmetellä mistä moinen poru syntyy. Aiheuttavatko maahanmuuttajat oikeasti niin paljon ongelmia ja konflikteja, että maahanmuuttolakeja olisi syytä tiukentaa? Aion pistää ihmisiä seinää vasten tästä kysymyksestä ajan mittaan. Ties vaikka itsekin olisin vuoden kuluttua sitä mieltä, että Québec ei tarvitse ulkomaalaisia...

Syy, miksi nyt vaahtoan tästä on se, että tänään lehdessä oli artikkeli otsikolla "Vahingoittaako diversiteetti yhteiskuntaa?" Juttu käsitteli sosiaalisen pääoman tutkimuksen gurun, amerikkalaisen Robert Putnamin uusinta empiiristä tutkimusta, jonka tulokset vastaavat myönteisesti otsikon kysymykseen. Diversiteetti johtaa eristäytymiseen ja gettoutumiseen. Putnam pitää itsekin tuloksiaan poliittisesti epäkorrekteina. Aivan pitkän jutun lopussa oli vasta hänen lisäyksensä, että yhteiskunnan monimuotoistuminen on vasta alussa ja ajan mittaan se tulee kantamaan hedelmää, sillä luovuus ja talouskasvu ovat jo nyt korkeimmillaan yhteiskunnissa, joissa on vahva sosiaalinen diversiteetti. Loppukaneetista huolimatta voin vain kuvitella, miten Québec quéebeciläisille -punaniskat saavat jutusta lisää vettä myllyynsä. En voi olla ottamatta aihepiiriä henkilökohtaisesti, olenhan itsekin jonkin sortin maahanmuuttaja, vaikkakin vain tilapäinen.

1 kommentti:

Laura kirjoitti...

Hei Päivi,
Kiitos työpäivieni virkistämisestä, on oikein viihdyttävää lukea Kanadan kuulumisia. Sosiaalisen pääoman parissa työskentelevänä ilahduin erityisesti uusimmasta viestistäsi, kiitos siitä! Putnam on näissä piireissä tosiaankin guru. Yritänpä etsiä kyseisestä tutkimuksesta jotain tietoa... Mukavaa viikonloppua!