perjantai 5. lokakuuta 2007

intiaanikesä

Kesä ei meinaa loppua millään. Ruska alkaa olla parhaimmillaan ja lehdet putoilevat puista, mutta lämpötila kipuaa päivä toisensa jälkeen sitkeästi hellelukemiin. Puistossa voi potkistella kuivia lehtiä tieltä pois sandaaleissa ja toissailtana terassilla tarkeni istua t-paitasillaan vielä iltamyöhälläkin. Maailmanlopun meininkiä. Intiaanikesä on termi, joka tulee Pohjois-Amerikasta ja tarkoittaa yllättävän lämpimiä säitä syksyllä, jälkikesää, joka on suotuisaa metsästykselle. Pitäisi varmaan lähteä ampumaan majavia. Vaan teenkö yhtään mitään majavannahkahatulla, jos ilmasto vain lämpenee jatkuvasti? Brasilialainen työkaverini (joka muuten asuu Opus Dein asuntolassa) ei usko ilmastonmuutokseen. Tottahan on, että keskilämpötilat muuttuvat ajan saatossa luonnostaankin. Jääkaudella oli aika paljon kylmempää ja sitä ennen taas oli kausi, jolloin keskilämpötila oli 7 astetta korkeampi. Se on paljon se. Mutta uskon silti hiilidioksidipäästöjen seurauksiin. Tänä vuonna Kanadan jäätiköillä mitattiin muutamana päivänä yli 20 asteen lämpötiloja. Sellaisissa olosuhteissa jäät sulaa niin nopeasti, että sen voi kuulla. Lyhytnäköisesti ajatellen olisihan se mukavaa, jos Suomessa olisi pari astetta lämpimämpää, mutta siinä voi helposti käydä niin, että napajäätiköiden sulamisvedet sekoittaa Golf-virran pasmat ja Suomesta tuleekin Siperia.

Kasvihuoneilmiö, ilmaston lämpeneminen ja Kioton sopimus ovat termejä, jotka esiintyvät usein paikallisissa sanomalehdissä. Juuri nyt kulmiani kuitenkin kuohuttaa enemmän Tremblayn tupakkakaupan sulkeminen. Naapurustossani on vieri vieressä kioskeja (dépanneur), joiden valikoimissa on peruselintarvikkeita, lehtiä ja tietenkin viiniä ja olutta. Tabageriessa keskeisin elementti sen sijaan on tupakka. Tremblayn pulju on ollut pystyssä vuosikymmeniä ja ainakin pari sukupolvea. Nyt se ei enää pärjännyt tupakkaveron korotusten ja pimeän kaupan ristipaineessa. Kukapa viitsii suorittaa ostoksensa Tremblayssa, jos sen ulkopuolella päivystää mustan pörssin kauppias. Oikein sydämistyin Tremblayn perheen puolesta. St-Rochin asukkaille tällä on paljon enemmän uutisarvoa ja merkitystä arjessa kuin vaikkapa Putinin pääministeriyshaaveilla.

Ai niin, jälleen yksi anekdootti québeciläisten uskonnollisen sivistyksen tasosta: eräs paikallinen nuori nainen oli kysynyt työkaveriltani, että "kuka perusti kristinuskon?".

Ei kommentteja: