sunnuntai 30. marraskuuta 2008

herkkupäivä

Romanialaisen ehdoton suosikkikahvila Québecissä on Paillard. Kakut ja leivonnaiset siellä ovat hänen mielestään niin hyviä, että niitä pitää tilata kerralla kaksi. Eilen Paillardissa oli "avoimien ovien päivät" eli sieltä sai ilmaisia maistiaisia. Tällaista tilaisuutta ei tietenkään voinut jättää väliin. Matkalla vanhaan kaupunkiin satunnainen ohikulkija pysäytti meidät ja selitti kiihtyneenä, että "menkää Paillardiin, sieltä saa ihania herkkuja ilmaiseksi!" Kiitimme huvittuneena tästä tiedosta, joka meillä jo oli. Québeciläiset eivät tunnu ymmärtävän suomalaisen sananlaskun päälle: "kell' onni on, se onnen kätkeköön". Loppujen lopuksi Paillardin tarjoilu rajoittui vain tuoreisiin leipiin sekä sen seitsemän sortin jouluhalkoon, joka kuuluu täällä erottamattomasti joulupöytään.

Leipomaankin olen päässyt sydämeni kyllyydestä. Edellisen vierailun kiihkeistä väittelyistä huolimatta olimme edelleenkin tervetulleita kyläilemään romanialaispariskunnan luona, mikä siis on jo muodostunut jokaperjantaiseksi tavaksi. Ensimmäisellä kerralla vein mukanani tuoreita korvapuusteja. Emäntä oli kovin ihastunut niihin ja sanoi kokevansa leipomisen ylitsepääsemättömän vaikeaksi. Niinpä lupasin, että tuon joka perjantai mukanani jotakin leipomustani. Seuraavaksi kerraksi tein mokkapaloja (joista tuli epämokkapalamaisen browniemaisia) ja viimeksi omena-tuorejuustomuffinsseja, jonka reseptiä voin suositella lämpimästi. Kesällä hurahdin leivontablogeihin, joista saa koko ajan uusia ideoita. Tein silloin jopa elämäni ensimmäisen marsipaanikakun koristeväkerryksineen. Henkilökohtainen suosikkini on Kinuskikissan blogi, joka on monipuolisin, yksityiskohtaisin ja esteettisin seuraamistani suomenkielisistä leivontablogeista.

Ensi viikolla aion pyöräyttää talven ensimmäiset piparit. Piparitaloja ajattelin leipoa myös jouluviemisiksi tutuille. Itsenäisyyspäivän kunniaksi voisi taas tehdä karjalanpiirakoita. Ja sitten onkin jo aika pohtia, mitä joulupöytään kantaisi. Tämä on ensimmäinen jouluni ulkomailla ja ajattelin ihan suosiolla skipata perinteiset suomalaiset jouluruoat listalta (paitsi lohta aion graavata) ja tutustua sen sijaan paikallisiin traditioihin.

Ei kommentteja: