perjantai 9. toukokuuta 2008

kultaa ja tilastotietoja

Opin taas mielenkiintoista nippelitietoa lukemalla paikallisia lehtiä. Québeciin virtaa eniten turisteja Ranskasta, jopa kymmenen kertaa enemmän kuin Yhdysvalloista. Olisin veikannut ihan toisin päin. Ehkä jenkkituristit ovat vain näkyvämpiä. Ja kuuluvampia.

Viime vuonna Québecin kaupungissa ei tapahtunut yhtään henkirikosta. Siis ei yhtään ainoaa, nolla. Kuinka moni muu tämänkokoinen tai edes pienempikään kaupunki voi kehuskella moisella? Olen aikaisemminkin todennut, että myöhään illalla kaupungilla kävellessä ei koskaan ole turvaton olo. Tilastot näyttävät vain vahvistavan tämän tuntuman todeksi.

Kanadan-vuottani on jäljellä enää kolme viikkoa. Aktivoiduin eilen käymään ensimmäistä kertaa Museum of Civilizationissa suomalaisvieraideni kanssa. Kyllä kannatti. Pelkkä perusnäyttely oli (suurimmalta osin) kiinnostava. Oli intiaanien ja inuitien sekä Uuden Ranskan synnyn historiaa. Näimme muun muassa videon iglun teosta ja ihmettelimme rauhanpiippua ja intiaanipäähineitä. Kaikkein kiinnostavin oli kuitenkin erikoisnäyttely Or des Ameriques (Amerikkojen kulta). Siellä käytiin läpi kullan vaikutushistoriaa Amerikoissa varhaisimmista sivilisaatioista nykyaikaan. Näytteillä oli Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen kultaisia koruja ja naamioita sekä valloittajien kulta-aarteita, joukossa mm. 1700-luvulla uponneesta laivasta nostettuja aarteita. Kalifornian ja Klondyken kultaryntäykselle oli varattu iso osasto aikakautta henkivin esinein ja lehtileikkein. Nykyajan osastolla kulta oli esillä tieteen, taiteen ja urheilun näkökulmasta: avaruuskypärä, moderneja koruja, Celine Dionin kultalevy sekä erilaiset kultamitalit demonstroivat kullan yhä jatkuvaa symboliarvoa mutta myös käytännöllisyyttä. Kaiken keskiössä oli maailman suurin kultakolikko, joka painaa 100 kiloa ja jonka arvo on miljoona dollaria. Sillä olisi tyylikästä maksaa kahvikupillinen. En ole yleensä museoihmisiä, mutta tämä on ehdoton nähtävyys, jos Québeciin päin tulee asiaa.

Ei kommentteja: